Wednesday, December 23, 2009

MaCaM MaCaM Nur Ain

23 Disember 2009 , Hari ni baru la rasa ada free time pepagi... Kalau tidak asyik wat laporan jer. Tapi takder idea la plak nak tulis panjang2 pagi ni. nak rilekss kan otak sementara nak pi breakfast jap lagi..hehehe..... layan jer lah gambar gambar yg aku post kan pagi ni... nnt ada mood aku story kan panjang panjang dlm ni....hehehehehhehe

Gambar Nur Ain ngan sepupu. Lokasi gambar ni kat Taman Robina. bila tu aku pun dah lupa hahahahah....

Haaa...... gambar ni saja la aku ambik kat playground Carrefour.... aku layan dia sementara mama dia pi makan heheheh...

amboi..... dah teringin nak pandu kereta ka ??...tak leh la ...adik kecik lagi.......herheheheh...nnt besar pandu kereta F1 tau ....hahahahah

Tuesday, November 3, 2009

Bubur Nasi


Lately nie, ain tak suka makan bubur nasi. aku dah blur nk bg ain mam aper.. dah kehabisan idea mcm mana nk bg ain suka mam bubur nasi.. b4 this, aku just letak nasi+ayam+carrot+kentang+sayur hijau.. ari2 aku akan tukar menu.. ada juga aku wat sup sama ada ayam atau daging.. ikan rebus pun aku dah bg.. tp ain still tak suka.. ermmm.. nk wat cmner yerk?? hubby plak balik lambat rinie.. so bila ain dah tido aku pun search lar kat tenet resepi nk wat bubur nasi tuk ain.. so ada beberapa choice resepi yg aku leh cuba esok.. alhamdulillah.. settle dah 1 bab..

Tuesday, October 27, 2009

TeLaTaH NuRaiN

Suka sgt Ain ngan kereta ni... sampai taknak bangun ......asyik dok pusing stereng sambil mulut buat bunyi bunyian enjin kereta....heheh. Gambar ni aku ambil selepas Ain masuk berjumpa doktor Pakar pada 19 hb Oktober yg lalu. Dah nak sampai seminggu sakit ain lom baik....dari klinik swasta ke hospital kerajaan.....akhirnya amik keputusan pegi pakar kanak-kanak ler.. Kena plak hari tu aku dpt cuti ganti hari Deepavali ..aku pun malas nak tunggu lagi..tau la kan...budak budak ni tak reti nak bagitau dia sakit apa..so sebagai ibu & ayah , kita kena la sentiasa alert pasai benda ni.

Tgk tu steady tak ain mengambil selekoh ..ekekekeke..macam orang dah berpengalaman memandu la plak.. jalan pun masih bertitle LESEN L...ni kan plak nak memandu....Sempat jugak aku snap gambar ni .... tapi satu gambar aku tak sempat nak snap la..masa tu aku ngan wife aku tengah mendengar penjelasan dari pembantu klinik tu pasai sukatan ubat yg di tetapkan. Tiba-tiba aku terdengar la samar2 ....."Bah" .."Bah" "Bah".... aku pusing la tgk kat belakang..... Aikk.... mana ain .... nampak kereta tu kosong ja.....ain dah jatuh masuk bawah keta....hehehehe.......dia tak leh bangun sendiri ...patut la dok panggil aku...heheheh.... Leka punya pasal dok dengar penjelasan tu sampai kami tak perasan ain dah jatuh bawah.....Nasib baik dia tak keriau...senyum aja dia hehehe...seronok punya pasal la tu


Alhamdulillah....Syukur..Dengan izin Allah S.W.T. setelah jumpa pakar tu ...keadaan Ain semakin pulih....Selera makan dia mula bertambah .... Dia dh mula ceria semula .....Sejak dh boleh berjalan ni.... dia semakin byk bermain ...tidur pun dah mula kurang dah...tapi so far ok lah sebab tidur mlm masih ikut time biasa....kalau tidak jenuh la kami melayan nnt sampai tengah malam..


Suka sgt dia kat kereta tu.... alamat pasni abah dia kena gak la beli kereta untuk dia bermain kat umah...Tapi sesuai ka budak perempuan main kereta errkkk ???.... aku beli set pinggan mangkuk jer lah ...hahahaha........ Ntah la....bab ni bagi mama dia la fikir ..ekekek.....

tgk la gambar ni.....dah la tengah bawa kereta ..... pandai lak dok jelir jelirkan abah dia...amboi nak kena ni .....babab karang baru tau ...ekekeek....





Saturday, October 17, 2009

NuR AiN ~~~LaNgKaH PerTaMa

Langkah Pertama...... apa sebenarnya yg di maksud kan ??? hehehe ..kalau nak di terangkan kat sini mmg panjang.... Mcm mcm benda leh di tafsirkan dengan "LANGKAH PERTAMA ".... tapi bagi aku ..Langkah pertama ni semestinya aku maksudkan tentang Ain yg dah mula leh berjalan ..... maklumlah pengalaman pertama...melihat puteri sendiri mengorak langkahnya yg pertama.... happy sesgt...mana der ibu bapa yg tak happy melihat langkah pertama anak nya....hehehe...samalah ngan aku....tak dpt di gambarkan bagaimana perasaan aku apabila melihat ain berjalan di luar rumah . Tapi ..dengan bermulanya langkah pertama ni bermakna bermula la juga langkah berjaga2..... mau tidaknya... perkara yg ain suka buat semestinya nak bertenggek kat kaki tangga dan panjat tangga,,,, risau ...mmg risau.....cepat jer dia panjat tangga tu..aduhhhh........kalau jatuh....kompom ...mmg kompom la keriau ....... dan satu lagi.....jatuh dan rebah tu adat resam la.... nak buat mcm mana..... standby jer la ..ahli persatuan bulan sabit merah a.k.a aku & bini aku la ...sapa lagi ...hehehehe


video


So kat sini aku post kan klip pendek ain tgh berjalan jalan di halaman rumah.....hehehe...jenuh gak la aku mengedit klip ni..sebab byk sgt gangguan....pelakon pelakon kecil yang tak berkenaan....sorry yer anak2 buah ku....this is for AIN only...hehehehehe... Jgn Marah.....heheheh

Friday, October 9, 2009

CooL Cha...!!!! Cool Cha ....!!!! Cool Cha Chicken !!!

OOOOOOOOO.................. yg ni la yg di sebut sebut sgt oleh kawan2 ku.......... sebelum ni tertanya tanya gak la apa kejadah la makanan nama Cool Cha tuu....hehehehe ... So ahad lepas aku pun pegi la Kapitan... Dengan rasa ingin tahu yg begitu menebal ..aku melangkah masuk ke Kapitan ...buat rileks jer cam tau dah apa yg nak pilih...hahaha...... Mai la pelayan sorang ni ngan menu makanan.... Biasala kan dalam kepala dah tau dah nak cari apa....then ... aku belek punya belek.....jumpa la ....Cool Cha ni....di kategori kan dlm kategori Pizza..... haaaa....... baru la terlerai segala persoalan... HAHAHAHA.......sejenis pizza rupanya..... so aku pun order la ...Cool Cha Chicken 1.....ekekekek......so kalau nak tau rupanya....tgk la gambar kat bawah ni ...:P

Aku belek punya belek...... " Ishhh ...kenyang ka kami nak mkn Cool Cha ni 2 laki bini ? "...... Tak kenyang kot..... Then ,,,apa lagi...order la plak 1 set Ayam Tandoori....... Lama dah tak pekena ayam tandoori Kapitan.....Feveret Kami berdua masa tunang tunangan dulu....hahahahah... Sedap la roti Naan dia....lembut dan lemak berkrim .....disukai ramai ..hehehehe... So ...tau la kan ...lepas tu kami buat apa.....KAMI MAKAN LAAAA :P:P......hehehehehehehehehe Lepas Makan kami pun gerak ler ke rumah mak aku yg rasanya tak berapa jauh...lebih kurang 2 km jer... Lepask sana jap sampai kul 5.30...


5.30 ptg...- Kami gerak balik dari rumah Mak aku .... terus gi beli susu Ain kat Bandar sunway then pastu berenti kejap beli bihun goreng singapore untuk mak mertua aku kat umah nnt dia nak mkn pas solat maghrib. Pastu baru la gi shopping shopping kat Tesco .. Beli brg2 yg kami tak sempat beli kelmarin. Ain lak sekarang ni taknak duduk dah dlm troli dh.... mungkin sebab dia tak leh nak tgk mcm mcm benda kat depan hehe ...... so dia lebih selesa berdiri ja dalam troli tu sambil kiri kanan tangan nya memegang troli tu. amboi mcm kuat sgt berdiri tu.......hehehe...apa apa jer lah Ain...asalkan tak buat hal....senang sket keje kami nak pilih barang.....hahahah.

Tengoklah gambar tu....amboi ......memandai jer pegang eskalator tu.....mcm org2 besar lak .,,, :P :P

Wednesday, October 7, 2009

HAPPY BIRTHDAY NUR AIN BATRISYA ~~02/10/2009

07 Oktober 2009 , 5 hari selepas Hari UlangTahun Kelahiran yg pertama puteriku Nur Ain Batrisya. Baru mlm ni rasa ada kelapangan sket nak uploadkan gambar ain ngan kek birthday dia. Birthday ain tahun ni jatuh pada hari jumaat , aduhhh!!!!! sampai umah pun dah 6.30 ptg...nak kuar lak cari kek...... bising la Mak tok dia nnt kalau kuar time dh nak masuk waktu Maghrib...hehehehehehe..... So aku decide nak belikan pada hari Sabtu jer lah....03/10/09 takpe lah lewat sehari jer.... So aku just beli kek jer la coz pada awalnya mmg tak planning apa apa pun untuk meraikan birthday pertama ain...

Tapi memandangkan ramai rakyat rakyat kecil di sekeliling rumah menunggu dgn penuh debaran bagaimana lah rupanya kek Birthday Ain yg pertama ni ...hehe ... Tergerak rasa hati kami suami isteri nak hadiah kan mereka coklat, keropok & sumi yg merupakan makanan kegemaran rakyat rakyat kecil kat rumah tu.. Rakyat2 kecil yg aku maksudkan tu adalah anak2 sedara yg tinggal berdekatan dgn rumah aku. Derang ni la yg byk membantu kami menjaga ain tatkala kami sibuk mengurus kan hal lain. Ain pun dah mmg kenal sgt la derang ni sampai dengar suara pun dia dah kenal sapa dia ...heheh ....

NUR AIN BATRISYA ,,, ingat pesan mama & abah k..... bila besar nanti jadilah org yg berguna kepada keluarga , agama & bangsa. insyaallahhhhh........... MAMA & ABAH love U sooooo Muchhh ........................HAPPY BIRTHDAY !!!!!!!!!!!!!!!

Monday, September 28, 2009

NuR AiN & HaRi RaYa 2009

28 September 2009, Hari ini dah 9 Syawal 1430.Rasanya masih belum terlewat lagi untuk kami sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri & Maaf Zahir Batin... Jika ada salah dan silap tu ..harap lah di maafkan.....Takder pe yg nak aku tuliskan kat sini hari ni,,, maklum la mood raya tak habis lagi...so takder idea lagi nak tulis panjang panjang....tgk jer lah gambor2 Ain kat bawah ni .....hehehehehehe


Kesian Ain , penatnya dia berhari raya :D hehehehe.....sampai tertidur dlm keta.. Gambor Ni di ambik pada petang hari raya ke-2 .time ni kami sekeluarga perjalanan balik dari rumah Tok & Wan dia ( sebelah Abah Ain ) dekat Bukit Mertajam.


Nyenyaknya Ain tido . heheheheheheheeh........


kat atas ni plak..gambar ain g open house kat Penang. Amboi, seronok nampak dok ataih Sofa ...hehehe

Tuesday, September 15, 2009

GeLoMbAnG PiNk Di MaJLis BeRBuKa...

Dah sebulan lebih aku tak jengok Blog aku ni...tergerak hati plak nak update blog aku hari ini...Maklum la kan dah ada citer baru untuk di kongsikan kat sini. heheheh

12 September 2009, Kali pertamanya majlis berbuka puasa kali ini ada warna temanya tersendiri. Maklumla Pengarahnya perempuan yang terkenal dengan sifat lemah lembut ala ayu ayu gituu :P.... So ,tema yg di ketengahkan kali ini ialah PINK...:)...Setiap orang yang hadir perlu memakai pakaian berwarna PINK bagi menyatakan sokongan padu kepada Pengarah Majlis... :D.... [ jgn marah yer pengarah majlis ] . hehehehe sbenarnya pemilihan warna PINK ini adalah untuk menyatakan dan menunjukkan semangat setia kawan di antara satu sama lain. Di samping mengeratkan hubungan silaturrahim..... bak Kata "IS".... " PERSAHABATAN SEPAKAT PERJUANGAN KITA "...:P hahahahahaha

Aku satu family pun tidak melepaskan peluang ini. Kami 3 Beranak pun nak bergaya dengan baju berwarna PINK.... Dengan harapan semoga Pengarah kita menang bertanding jawatan ketua PUTERI UMNO .....{ Apa aku dah melalut ni......}..... hehehehehe


Diantara kawan2 yg menunjukkan sokongan dengan memakai baju PINK. Korang mmg Best & Sporting berbaju PINK...... :D :D :D
THANKS So Much to all my frenzzzzz............. till we meet again on Hari Raya Celebration....... :D


Thursday, August 6, 2009

I'm back..........

salam sume.. lama aku tak apdet ini blog.. kemalasan melanda diriku.. nk citer psl gath yg kami 1 family involved last month.. mmg best.. havoc juga dak2 vf nie.. tp yg tak bestnyer aku tak dpt nk tolong sgt ajk2 yg len wat keja..... aku bz ngan puteri aku.. seb baik ain tak wat hal.. ain baik.. so korang layan jer lar pic kat bwh nie..


Thursday, June 25, 2009

BeRSaNTai De PaNTai.........

21 JuNe ~~ " Maksu!!! Maksu !!! ....jom la kita pi pantai......Lama dh maksu tak bawak kami pi pantai.....""".............. tu ler kata kata yg keluar dari mulut anak2 sedare wife aku.... sapa lagi kalau bukan Nurhanis @ Kak Lang & Si kembar Adik & Kakak... derang ni la yg rapat ngan wife aku pun dari sebelum kami kahwin sampai la kami dah punya anak sendiri...... bukan per...derang ni teringat la time kami mula mula kahwin dulu....kami la yg bwk derang ni ke tepi pantai........main istana pasir ...hehehehehehehe....aku pun terlibat gak la jadi architect istana pasir tu :)).....last last tak jadi istana......sebab design tak approve.....so ...kami buat la masjid pasir ....keh keh keh.....tk sempat nak amik gmbar masjid tu...kalau tidak leh gak tunjuk kat sini.....

5.00 pm ~~ " kak lang , adik , kakak!!!!!! nak ikut dak maksu nak bwk ain pi tepi pantai ?"..........apa lagi......sepantas kilat derang balik mandi & salin pakaian.....siap bwk bekal lagi....... nk berkelah sekali la katakan....... jgn kata kan derang ..... aku rasa anak aku pun enjoy sekali kami bersantai di tepi pantai....kalut ja dia nak main pasir.... ;)) ;))....maklum la....baru baik demam......:D :D :D

Monday, June 15, 2009

FaMiLy DaY Yg TidAk DiRAnCanG


13 June 2009 - Semuanya tidak di rancang tapi mungkin dlm hati mak mertua aku inilah peluang paling baik untuk mengumpulkan anak , menantu & cucu2nya........... makan beramai-ramai . ala - ala family day la katakan..........bayangkan ler garaj keta tu penuh .....sekali sekala anak menantu & cucu cucu hj shamsudin & hajah halimah berkumpul....
Start dari pagi lagi...... anak menantu dh mula planning bab masak memasak ni.... kena plan betul2 ni sebab ramai yg nak mkn...silap bajet... ader yg tak dpt makan kot. Tapi ....mmg pengalaman mengatasi segalanya....everything well planned.....tak der slack langsung.....
almost perfect..........boleh la cara org2 kampung .....hehheheh
setel....... siap ngan ulam-ulaman.....sambal yg ...."walaweiiiii"....terangkat...........peluh mencurah curah........ umpama mandi di tengah hari .....keh keh keh........ walaupun begitu...ader gak la 2-3 org yg tak dpt join atas komitmen kerja.....tapi tkpa lah...kerja mmg tetap kena kerja......ape ape jer...janji bahagia ....... tapi aku...... aku takdakla dlm gambar kat atas tu ...sebab aku yg jadi jurugambar ...hahahaaha..

Monday, May 18, 2009

DEmaM

lama benor aku tak apdet blog nie.. malas melanda diriku.. hehehhe.. nk citer skit pasal demam.. isnin lps ain demam panas.. pg tu badan dia dah pans skit2.. aku bg ubat.. igt bila ptg balik dr keja ain ok lar.. tp still tak ok.. pi klinik lagik.. doc ckp demam biasa ja.. ok lar.. mmg biasa pun coz ain leh dok cenyum lagik. korang tgk lar pic nie..




pas balik br klinik aku pun bg ubat kat ain.. ebila tiba mlm bdn ain still panas.. iskhh.. nie wat aku & hubby risau.. ain pun aper lagik.. wat hal lar.. namo tido.. nk tido atas riba.. cian badan ain panas lagik.. letak kool fever pun panas tak kurang.. keesokkannya pi amik klinik len plak.. seawal kui 8 pagik kami dah kuaq umah coz klinik nie mmg ramai owg.. kami smpi klinik tak buka lagik tp owg yg dok beratur dah ramai.. kami terpaksa gi juga klinik nie coz ubat yg doc nie kasi serasi ngan ain.. turn ain nombot 13.. dr kui 8.30 kami smpi klinik kui 10.00 br kami gerak balik.. doc ckp ain demam panas & tekak dia bengkak.. cian ain :(.. so pd 11hb aku & hubby tak pi keja.. jaga ain.. cian kat dia.. korang tgk lar pic nie.. bila ptg br panas badan ain kurang.. tu pun selepas aku jerlum kepala dia ngan ayaq daun bunga raya.. alhamdulillah.. keesokkan harinya demam ain dah kurang..

Monday, April 27, 2009

.:: KurSus ::.

Awal april lps, aku dapat surat.. mana mcm nie.. benda yg tak diingini akan terjadi.. terus col hubby aku..

aku : abah.. mama dapat surat.

hubby : surat apa?

aku : mama kena pi kursus :( kat kl..

hubby : bila??

aku : 16-21 april.. 6 hari..

hubby : ok lar tu.. pi je lar..

aku : mcm mana ngan ain?

hubby : tak pa lar.. abah jaga.. lgpun mak, ayah, k.chaq ada.. tak yah risau..

fuhh.. lega skit bila hubby kata mcm tu.. kalu tak sebelum tu, aku dok risau ja..


alhamdulillah.. aku dah selesai kursus induksi. tp berat hati ms nk pi tu.. ye lor.. nk tinggai ain smpi 6 hari.. seb baik ain tak wat hal.. ain baik.. cuma hari sabtu ain selsema & demam.. mybe rindu kat mama dia..

Monday, April 13, 2009

.:: Ape2 Jer Lar ::.


erm.. rsnya dah lama aku tak updet blog nie.. tak apa nk diciter.. tp aku just nk kongsi something ngan korang.. so korang layan jer pic yg aku edit nie.. hehehhehe

Wednesday, April 1, 2009

.:: BukIt MeRah ::.

last weekend, 28/3/09 kami sekeluarga & geng2 vf pi bukit merah.. pagik2 lagik aku dah mangun wat sayuq cmpur.. siap sume kui 8.15am kami gerak pi hentian juru krn kat c2 port tuk jupe sume.. hehhehehe.. sume smpi kami pun gerak pi bukit merah.. 5 bijik keta.. smpi bukit merah kui 10 lbh.. cuaca alhamdulillah.. cerah & berangin.. seb baik ada angin so kipas br ain tu tak baper guna sgt :D.... sblm turun mandi aku soh hubby pasang doi dulu.. so hubby ngan ain pun trn lam air.. bukan men sonok lagik ain... so korang layan la yerk pic kami pi bukit merah nie ...

Tuesday, March 31, 2009

.:: EArth HouR ::.


mari kita sama2 padam kan lampu.. hehehhe.. tp kat kg aku earth hour berlaku awal sehari dr tarikh sebenaq.. cehh.. cm hampeh jer.. bukan sejam smpi 4 jam dr jam 9-12am.. ain apa lagik.. menggelisah ar.. kepanasan.. seb baik lar mama dia ada beli kipas br tuk dia.. gara2 takut panas kat bkt merah.. kikikikiki.. so ngan adanya kipas tu, ain leh ar tido ngan lena.. alhamdulillah..


so pada hari kejadian & sepatutnya, aku & hubby tak padam pun lampu coz kami br sampai dr bukit merah.. letih.. smpi lupa nk swicth off lampu.. kira fair la kan coz mlm smlm kami dah bergelap.. smpi 4 jam plak tu.. hehehe..

nie la kipas baru ain

Wednesday, March 25, 2009

.:: ToY MuseuM ::.



lps dr tgk kazen aku kat balai polis bm, kami gerak ke pulau.. 1st time bw ain msk pulau.. hehehhe.. bukan kami sj, is, penyu, wazi, anne & ina pun ada gak.. kami pi toy museum.. tujuan utama nk wat rehearsal tuk explore race.. so kami singgah kat toy museum..



sebahagian dr toy yg ada kat toy museum

yang nie bukan toy tau... yg nie my little princess & my hero

Tuesday, March 24, 2009

.:: xCDenT ::.

sabtu lps, tgh aku dok seterika bj nak kuaq hp aku berbunyi.. kak aku kol.. minta tolon pi amik kazen aku kat tol juru.. dia xcdent.. depan & belakang keta remuk teruk.. so aku pun dgn kelam kabutnya bersiap nk pi amik derang kat balai polis bm.. tp keta aku kecik tak muat derang 1 family.. so my hubby pun kol si is. is pun sng ati menolong kami.. so gerak la kami dgn 2 biji keta menuju ke balai polis bm.. sesmpi jer aku tgk muka kazen aku cuak.. pucat semacam jer.. ank2 dia lgsg tak ckp apa.. seb baek lar derang tak luka apa2.. keta ja yg teruk.. setelah soal siasat dgn kazen aku dia ckp 3 bijik keta yg xcdent.. honda civic, waja & iswara.. honda civic tak teruk.. keta kazen aku yg teruk coz keta dia dok tgh.. so ni lar gmbq keta kazen aku .....


Thursday, March 19, 2009

.:: ChaR Keow TeoW ::.

lama giler aku x mam char koew teow.. mlm khamis sblm umah aku kenduri, aku, hubby & ain kuaq nk pi amik kuih kat umah tok bah.. sempat lagik kami singgah mam char koew teow.. hehhehehhe.. pastu order sate skit.. erm.. puas aku mam mlm tu.. cian kat ain.. aku suap dia nasi impit jer.. yg tu je yg dia leh mam pun...